Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan rajzoljunk mandalát?

Napjainkban egyre népszerűbbé válnak a különböző mintájú, színösszetételű mandalák - szívesen hordjuk őket akár ékszerként, vagy díszítjük velük tárgyainkat, otthonunkat, festjük őket szobánk falára vagy vászonra. A mandalák elkészítésében csak képzeletünk szab határt, saját ízlésünk szerint kombinálhatjuk a benne rejlő mintákat, formákat, színeket. A lenti, lépésről-lépésre ötlettel abban segítünk, hogy hogyan kezdjünk neki, s építsük fel a saját magunk által tervezett mandalát úgy, hogy egységes, arányos és mutatós végeredményt kapjunk.

Amire szükségünk lesz hozzá:
-Staedtler Design Journey Lumograph grafitceruzák
-Staedter Design Journey Pigment Liner tűfilcek
-Staedtler Design Journey színesceruzák
-körző
-vonalzó
-szögmérő

 

Első lépésben a mandala vázát fogjuk felrajzolni. Tervezzük meg, hogy milyen méretű szeretnénk, hogy legyen a végeredmény, illetve hogy hova kerüljön a választott alapra (papír, vászon, fal, stb.) Vonalzóval mérjük le, hogy hova kerüljön a mandala közepe, majd körzőnk segítségével kezdjük el felrajzolni a minta alapját képező köröket, különböző távolságra egymástól. Következő lépésben tegyük félre körzőnket, s szögmérő, valamint vonalzó és grafitceruza segítségével osszuk fel a felrajzolt köröket tetszőleges távolságú, egyenlő cikkelyekre. Ez a háló lesz segítségünkre abban, hogy mandalánk elemei egyforma méretűek és elhelyezkedésűek legyenek.

Következő lépésben grafitceruzával, belülről kifelé indulva kezdjük el felépíteni a mandalát. A tervezés részben csak a fantáziánk szabhat határt - vázoljunk fel különböző formájú és méretű szirmokat, köröket és félköröket, rombuszokat, csipkés formákat, stb. Ügyeljünk arra, hogy a mandala közepétől egy távolságra lévő körökön elhelyezkedő minták egyforma méretűek, elhelyezkedésűek legyenek.

Kísérletezzünk a formákkal, mintákkal - először csak halványan vázoljuk fel elképzelésünket, így ha nem tetszik, töröljük vissza radírral.

Ha felépítettük rajzunkat, vegyünk elő egy, a rajzunk egyes részleteihez megfelelő vastagságú Pigment Liner tűfilcet és (szintén belülről kifelé haladva) rajzoljuk át vele mandalánk grafittal felvázolt vonalait. 

Ezután kezdjük el kidolgozni a mandala részleteit! Az egyes formákat tetszőlegesen töltsük ki, színezzük be a tűfilcekkel.

Mandalánk kiszínezéséhez kiválóan alkalmasak a Staedtler Design Journey, gazdagon pigmentált színes ceruzái, de tetszés szerint dolgozhatunk ecsetfilcekkel, rostironokkal is.

Töltsük fel a mandalát élettel, színezzük ki az egyes formákat, részeket a nekünk tetsző árnyalatokkal. Csináljunk bátran átmeneteket, satírozzunk / mossunk össze színeket.

A rajz elkészítésében segítségünkre lehet az alábbi videós útmutató is:

 

Jó alkotást kívánunk!

Az oldal tetejére