Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Sujtás ékszer lépésről-lépésre

 

A Swarovski igazgyöngy imitációk vagy kristályok köré tekert vékony zsinórok összevarrásával készíthetjük el a sújtásos medálokat, fülbevalókat, brossokat.

Hozzávalók:

Ragasszuk fel a kristályt a filcre, majd száradás után ollóval vágjuk körbe. Fűzzünk kb. 70 cm damilt a tűbe és a végére kössünk csomót.

 

Öltsünk át ferdén a hátoldalról a filcbe majdnem a ragasztott kristály közepénél. A zsinórokat élükre állítva illesszük egymás mellé, majd a végétől 7 cm-re öltsünk a középébe. Majdnem ugyan ebben a pontban öltsünk vissza a zsinórokon keresztül a filcbe.

 

Kb. 0,5 cm-es öltésekkel sugárirányban varrjuk körbe a kristályt, folyamatosan egymás mellé igazítva a szálakat. Nagyon fontos, hogy ne húzzuk szorosra a damilt, mert akkor csúnya hullámos lesz a sujtás.

 

Amikor körbeértünk, 3-4 öltéssel varrjuk össze a zsinórokat.

 

Középről kiindulva fűzzünk egy 6 mm-es igazgyöngy utánzatot a tűre, szorosan íveljük rá a négy zsinórt, szúrjuk át és ugyanazon a gyöngyön keresztül öltsünk vissza a hátoldal filcébe.

 

A gyöngyöt bezárva a zsinórokat 4 öltéssel varrjuk össze.

 

A sujtásból kiálló tűre fűzzünk fel egy 4 mm-es igazgyöngy utánzatot, szorosan íveljük rá a zsinórokat és azokon is szúrjuk át a tűt. Oda-vissza öltve rögzítsük.

 

A zsinórok végét vezessük a 6 mm-es gyöngy mögé és néhány öltéssel varrjuk össze, majd a hátoldalhoz. A maradék zsinórokat vágjuk le. 

 

Ugyan így alakítsuk ki a másik oldalt is.

 

A képen látható helyen ferdén hátulról öltsünk a filcbe majd az előzőleg felvarrt zsinórokba és vegyünk fel a tűre egy 4 mm-es igazgyöngy utánzatot. Ezután szúrjuk át a tűt az újabb 4 szálból összeállított zsinórokon a végüktől kb. 4 cm-re. Pár milliméterrel arrébb öltsünk ferdén vissza az új zsinórokon, a gyöngyön és a régebbi zsinórokon keresztül a filcbe. Mindig kicsit ferdén öltve varrjuk fel a többi gyöngyöt is egymás után körbe.

 

 Amikor körbeértünk, 4 öltéssel varrjuk hozzá a zsinórokat az előző hurokhoz.

 

Íveljük körbe őket, mintha gyöngy lenne közötte és néhány öltéssel varrjuk össze, majd a hátoldalhoz.

 

A felesleget vágjuk le.

 

A kristály felőli oldalon ahol a 6 mm-es igazgyöngy utánzatot körülvevő zsinórok között kis rés van, 1 db ...

 

... majd 2 db 11/0 kásagyöngyön öltsünk a zsinórok közé.

 

A hátoldalon lévő zsinórvégeket ragasztózzuk be, hogy ne foszlódjon.

 

Az 1-1 szál 45 cm-es zsinórt fűzzük át a medál 1-1 fülecskéjén és közvetlenül mellette kössünk csomót rájuk. A zsinórok végét ragasztózzuk be majd bőrvég záróval és kapoccsal szereljük fel.

 

Rajzoljuk körbe egy darabka bőrön a medált, vágjuk ki és a ragasztózzuk be a szélét (lehet oldószeres hobbyragasztó is ) majd illesszük a medál hátoldalára takarásként. 

 

A kész medált már fel is vehetjük.

A PDF alapú leírás innen letölthető.


Íme pár inspiráló sújtásos ékszer:

Jó munkát kívánunk!

További ötletek>>>

Tartalomhoz tartozó címkék: Ékszerkészítés Nemez és textil
Az oldal tetejére