Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Képkeret kartonázs technikával

Egyszerű sík tárgy bevonása kartonázs technikával lépésről-lépésre. Alapfogások: szabás, ragasztás, külső belső sarkok, csücskök kialakítása.

További kartonázs ötletek: fedeles doboz, sámli, szív doboz, jegyzettömbtartó

Hozzávalók

Szabás, előkészítés
A tetszés szerinti méretben vágjuk ki Eska Duo kartonból a képkeretet és a hátoldalt.
A patchwork anyag hátoldalára fektessük rá mindkettőt és rajzoljuk körbe minden oldalon kb 1-1,5 cm ráhagyással, majd szabjuk is ki. A vastag közbélésből a karton keretével azonos méretet szabjunk ki. A képkeret közepébe szánt mintás anyag a képkeret belső méreténél legyen nagyobb 1,5-1,5 cm-el.
Érdemes a kép méretéből kiindulva meghatároznunk a keret belsejének méretét, majd a keret szélességét erre rászámolni. (Textilre vasalható nyomtatható fóliával személyes fotóinkból is készíthetünk textilképet.)

 

Hátlap ragasztás
A hátlap kartonját vékonyan kenjük be ragasztóval, majd simítsuk rá az anyagot és préseljük a tökéletes ragasztás érdekében. Száradás után a túllógó részeket is ragasszuk a karton hátoldalára. A sarkoknál keletkezett kis felálló háromszögeket száradás után vágjuk le úgy, hogy kissé elálljon a kartontól. Ezt hívjuk külső csípett sarok megoldásnak.
A karton szabadon maradt közepére vékony ragasztóréteggel ragasszuk fel a „képet”. Ragasztás előtt érdemes pontosan bejelölni a kartonon a kép helyét. Minden ragasztás után préseljük a felületeket. Térbeli tárgyaknál, dobozoknál, a csipeszekkel történő leszorítást javasoljuk.

 

Pufi keret ragasztás
A patchwork keret hátoldalára pontosan fektessük rá a kiszabott közbélés keretet, majd fedésben rá a karton
keretet. A textil külső sarkát félhold alakban vágjuk le pár mm ráhagyással (így a közbélés vastagságát is figyelembe vettük). Ezt hívjuk külső félhold sarok megoldásnak. A kereten kívüli részeket vékonyan kenjük be ragasztóval és simítóval, vagy tompa végű késsel, buborék- és ráncmentesen simítsuk a kartonra, majd préseljük.

 

Belső vágott sarok
A keret belső részének kialakításához a sarkoknál vágjuk be az anyagot úgy, hogy sértetlenül maradjon pár mm a saroktól, így itt is figyelembe vettük a közbélés vastagságát. Ezt hívjuk belső vágott sarok megoldásnak. A kilógó anyagot vékonyan ragasztózzuk be és az előző módon simítsuk a kartonra, majd préseljük.

 

Összeállítás
A ragasztó száradása után a keret hátoldalát kenjük be ragasztóval és pontosan helyezzük a hátlapra. Ha szalagból készítjük az akasztót, akkor még préselés előtt kell a keret és hátoldal közé behelyezni.
Száradás után már ki is akaszthatjuk a falunkra, vagy letámaszthatjuk az asztalunkra.

Jó munkát kívánunk hozzá!

További ötletek>>>

Az oldal tetejére