Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kézszobor készítés

Készítsünk élethű lenyomatot gyermekünk, unokánk kezéről-lábáról, vagy lányunk-fiunk kézfogójáról, nagyszüleink dolgos kezeiről!
Ezeket a vissza nem térő pillanatokat érdemes szoborként is megörökíteni!

Az extra gyorsan megkötő, rendkívüli részletgazdagságot visszaadó szoborkészítő por alkalmas gyerek vagy felnőtt kéz, láb, vagy baba, kutya, cica tappancs illetve összekulcsolódó kéz vagy kéz-láb szoborcsoport lenyomat egyszer használható öntőformájának elkészítéséhez.

Hozzávalók:

Szükséges alapanyagok mennyiségének kiszámítása

Válasszunk egy megfelelő méretű műanyag edényt (tejfölös, fagyis, öblítős, üdítős, stb.) ami nem túl nagy, de elfér benne a tervezett szobor, kompozíció.
Mindent készítsünk elő a formavételhez, mert a massza bekeverése és a formavétel között max. 45 másodperc áll rendelkezésre!

 

Ha nincs szükség a teljes mennyiségre, akkor mérjük ki konyhamérlegen a por és víz mennyiségét. 100 g porhoz 2,7-3 dl víz.
A biztonság kedvéért készítsünk oda még egy kis plusz vizet, hogyha nagyon sűrűnek érezzük a bekevert masszát, gyorsan hozzáönthessünk még egy keveset.
Hideg (vagy a komfortérzet miatt maximum kissé langyos) vizet használjunk, mert a meleg víz gyorsítja az amúgy is extragyors kötési időt!

A megfelelő edénybe öntsünk 8-9 dl vizet, majd szórjuk bele a 300 g szoborkészítő port és már szórás közben is keverve (elektromos habverővel, kanállal, kézzel) gyorsan dolgozzuk homogén állapotúra (rózsaszínre vált). Ne essünk kétségbe, ha néhol kicsit foltos, pár sűrűbb masszacsomó is van benne, mert nagyon gyorsan köt!

 

Azonnal nyomjuk a masszába a kezet-lábat (baba, kutya, cica tappancsot) és mozgassuk, hogy a massza tökéletesen körbevegye (ne maradjon levegőbuborék mellette), majd a megfelelő kéztartásban tartsuk mozdulatlanul 1-2 percig, míg a massza megköt.

 

Amikor felülről megnyomkodva a massza rugalmas, nyomásnak ellenálló, óvatosan húzzuk ki a kezet-lábat a masszából.

 

Belekukucskálva látszanak az ujjak, redők. Lehetőség szerint azonnal, de maximum 1-2 napon belül öntsük ki kerámiaporral, gipsszel, betonnal a formát.

Fontos!
Az idő előrehaladtával a forma veszít rugalmasságából, nedvességtartalmából és száradás közben zsugorodik is. Mindezek miatt nehezebben lehet lebontani a kiöntött formáról sérülésmentesen a negatív formát. Könnyebben letörhetnek az ujjak, körömrészek, illetve az ujjak közötti résekből is nehezebb kipiszkálni a negatív forma darabjait.

 

Vízzel öntsük tele az elkészített negatív formát, és ezt a kimért vízmennyiséget öntsük keverőedénybe, majd szórjunk bele annyi kerámiaport (lehet gipsz is, csak az gyengébb, törékenyebb), amennyit elnyel.

 

Keverjük csomómentesre a masszát és öntsük egy részét a formába. Forgassuk meg, hogy minden kis részletbe belefolyjon, ne maradjon levegőbuborék az ujjak hegyénél, ha a kéztartásnál azok felfelé álltak.

 

Ezután öntsük addig a formát, ameddig szeretnénk, hogy a szobor talpa legyen. (Ha a negatív formát teljesen elfedjük kerámia masszával, akkor széles talpazaton fog állni a kéz.)

 

Az alapanyagtól függően (kerámiapor, gipsz, beton) 1-24 óra kötési idő után vegyük ki a műanyag-edényből a kiöntött formát.

 

A szobor talpától kiindulva törjük, bontsuk le a kéz-láb szoborról a negatív formát. A vastagabb részeknél szükség esetén kívülről befelé haladva késsel, sniccerrel bevághatjuk a formát, hogy a szobrot sérülésmentesen tudjuk kibontani.

 

Az ujjak közötti résekből, óvatosan piszkáljuk ki a forma maradványait, és ha kell, a kisebb hibákat csiszolással javítsuk ki. A kiöntött szobor száradás után festhető, antikolható, tetszés szerint díszíthető.


Íme pár szobor, szoborcsoport, ami kéz szobor készítő porral készült:

 

Mennyi kézszobor porra van szükség a ... forma elkészítéséhez?

A szükséges kézszobor por mennyisége attól függ, hogy miről szeretnénk formát készíteni, illetve hogy mekkora edény áll rendelkezésünkre a formakészítéshez.
Ezt a következő módon tudjuk kideríteni:

 • Keressünk egy olyan méretű műanyag edényt, amiben úgy fér el a testrész (vagy tárgy), hogy sehol sem érintkezik az edény falával.
 • Töltsük meg az edényt vízzel, majd helyezzük bele a testrészt, tárgyat úgy, hogy ne érjen le az edény aljára, és a vízszint teteje addig érjen, ameddig a szobor is fog tartani.
  Természetesen amikor belenyomjuk a kezünket a vízzel teli edénybe, az ki fogja nyomni a vizet, így ezt mosogatótálban, mosdóban, kádban vagy egy nagyobb méretű vödörben, lavórban (esetleg a kertben a füvön) csináljuk.
 • Emeljük ki a testrészt, tárgyat, és mérjük le, mennyi folyadék maradt az edényben. Ez a folyadékmennyiség fogja a legpontosabban megmutatni, mennyi kézszobor készítő masszára lesz szükségünk. Ezt egyszerű számítással tudjuk kiszámolni:
  kb. 9 dl víz + 300 g kézszobor por = kb. 11 dl massza
  tehát kb. 1 liter masszához 1 vödör (300 g) kézszobor porra van szükség.

Mennyi kerámiaporra vagy modellgipszre van szükség a ... forma kiöntéséhez?

A negatív forma kiöntéséhez szükséges kerámiapor, modellgipsz mennyisége attól függ, hogy milyen űrtartalmú a negatív forma, mekkora volt a testrész vagy tárgy, amiről a negatív formát elkészítettük.
Ezt hasonlóan végezhetjük, mint a szükséges kézszobor por mennyiségének kimérésénél:

 • Töltsük meg hideg vízzel a megkötött negatív formát. A vízszint teteje addig érjen, ameddig a szobrot szeretnénk készíteni.
  (Ha például "csak egy kisujj" szobrot szeretnék, de az "egész kézről" készítettünk negatív formát, akkor elég csak a kisujj üregét teleönteni vízzel.
  Vagy ha csuklóig tart a negatív forma, de azt szeretnénk, hogy egybe legyen öntve egy talprésszel ahogy a fázisképeknél is van, akkor a vízszint érjen a negatív forma fölé.)
 • Az így vízzel megtöltött negatív formából öntsük a vizet egy mérőedénybe ami megmutatja, hány deciliter kerámia vagy modellgipsz masszára lesz szükségünk. 
  Kerámiapor általános keverési adatai:
  kb. 1 dl vízhez 300 g kerámiapor
  Keverési arány (g/100 ml): 270-320
  Víz-kerámiapor érték: 0,36-0,34

  Modellgipsz általános keverési adatai:
  Vízzel való keverési arány (kg/l): 1,25-1,35
  Víz-gipsz arányszám: 0,74-0,80

További ötletek>>>

Az oldal tetejére