Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Betontojás öntés és aranyozás

Napjainkban egyre népszerűbbek a betonból készített dekorációk.


A modern és trendi húsvéti hangulat megteremtéséhez megmutatjuk, milyen egyszerű otthoni körülmények között elkészíteni a festett, aranyozott vagy egyéb módon díszített betontojásokat.

Hozzávalók a betontojás készítéséhez:

Valamint tojástartó, kevés olaj, nyomózsák vagy kávéskanál.


A tojások laposabb felét lyukasszuk ki kb. 5 Ft-os érme nagyságban és rázzuk ki belőle a tojást (ami rántottának még tökéletesen  megfelel). Ha műanyag tojást használunk alapnak, akkor erre sniccerrel vágjunk lyukat. A tetején lévő lyukat pedig ragasztószalaggal zárjuk be. A tojásokat célszerű belülről olajos ecsettel kikenni (hogy a "betontojás pucolása" zökkenő mentesebb legyen), és tojástartóba állítani őket.


A betont keverjük el kevés vízzel csomómentesre. 1 kg hobbibetonhoz kb. 1,1 dl víz szükséges és ebből a mennyiségből kb. 10 db betontojás lesz.


Keverjük alaposan össze tejfölnél kicsit hígabbra, mert gyorsan besűrűsödik és a tojások betöltése 1-2 percet igénybe vesz.


Töltsük meg a tojásokat a bekevert betonnal. Ha kiskanállal töltögetjük, akkor az több időt vesz igénybe, így a menet közben besűrűsödő betonhoz keverhetünk még vizet.


Célszerűbb viszont nyomózsákba tölteni a betonmasszát és azzal megtölteni a tojásokat. Nyomózsák helyett egy nylonzacskó is megfelel, aminek a sarkát kicsit lecsípjük.


A megtöltött tojásokat a tartóval együtt kicsit ütögessük az asztallaphoz, hogy a levegőbuborékok kijöhessenek belőle és a felszínük sima legyen, hisz ezen a részen fognak állni majd. Ha kissé megdöntjük a tojásokat, akkor játékosabb lesz a betontojás dekoráció.


Pihentessük a tojásokat, majd 1 óra múlva sniccer segítségéven már pucolhatjuk is. A tyúktojás héj előbb kisebb darabokban pattintható le, majd egyre nagyobb darabok fejthetők le a betonról. A műanyag tojás héját sniccerrel kell levágni. Eközben a kezünk épségére nagyon vigyázzunk!


Beton aranyozása

Hozzávalók a betontojás aranyozásához:

Amint megpucoltuk a tojásokat, máris nekiláthatunk az aranyozásnak, csak a mintát kell kitaláljuk hozzá. Az aranyozásra váró részen metállap ragasztóval "fessük" fel a mintát, majd mossuk ki az ecsetet.


Pár perc száradási időt hagyva a metállappal finoman fedjük le a ragasztós részeket. Nem gond, ha valahol kimarad vagy elszakad a vékony fólia, mert a kimaradt részeket újabb darabokkal kipótolhatjuk, és a végeredménynél nem fog látszani.


A ragasztós felület teljes lefedése után száraz puha ecsettel simítsuk a fóliadarabokat a felületre.


Ezután az ecsettel körkörös mozdulatokat téve a leváló darabkákat sepregessük le és készen is vagyunk.


A ragasztóval vékony és vastag csíkokat is "festhetünk".


A ferdén álló betontojásnak így modern külsőt kölcsönözhetünk.


Betontojás ötletek

A betontojásokat nem csak aranyozva, hanem tetszés szerint festéssel vagy szalagokkal is díszíthetjük.

A képen szereplő tojások díszítésénél ezeket az alapanyagokat használtuk:
Tojás alakú tálkát is lehet betonból önteni a szív tálkához hasonlóan, amiről itt írunk részletesen.


Betonlevelek készítéséhez pedig itt adunk hasznos tanácsokat.

Kellemes szórakozást kívánunk az ötletek elkészítéséhez!

További betonöntés ötletünk:
Betonlöntés - kaspó és mécsestartó

További ötletek>>>

Az oldal tetejére