Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Melyik festővászon a legjobb?

"A fehérítetlen lenvászon a 14. század-tól kezdett, mint festészeti alapanyag elterjedni, később pedig szinte mindenütt kiszorította a deszka festőalapot a használatból. 

A festők a lenvászon használatát Olaszországból vették át, és az idők során Franciaországban, Németországban, Spanyolországban és végül Hollandiában is elterjedt. A vászon fő erénye, hogy tulajonképpen korlátlan méretű, könnyű, rugalmas, kellemes a felülete, és amennyiben a vakkeret jó minőségű, nem fog vetemedni. Természetesen a számtalan előny mellett hátránya is akad, mégpedig hogy mindkét oldala érzékeny a fizikai sérülésekre, valamint a levegő nedvességére is érzékenységet mutat."

A cikkben felhasznált idézetek Dézsenyi Zoltán: A műterem kincsei című képzőművészeti kellékekről szóló könyvéből valók. 

A festővászon három fő tulajdonsága, amire figyelni kell a vásárláskor, hogy a célnak megfelelő legjobb festővásznat válasszuk: anyaga, súlya, alapozása.

  1. "Festővásznakhoz használt anyagok a következők: len, juta, kender, pamut (gyapot), szintetikus. Legelterjedtebb a lenvászon, de napjainkban a szintetikus vagy kevert (szintetikus + pamut, pamut + len, stb.) vásznak is egyre keresettebbek. A kendervászon, amely valamivel durvább a lennél, szintén kedvelt anyag. A velencei festők jóformán kizárólag a kendervásznat használták. A juta- vagy zsákvászon sokkal durvább és nem egyenletesek a szövés fonalai, a gyapotból készült (pamut) vászon pedig nagyon nyúlik. A pamutvászon ezen tulajdonságán szintetikus fonallal javítanak, kevertszálú vászon." A kereskedelemben kapható előre feszített vásznak nagy többsége pamut vagy kevertszálas (pamut + szintetikus), a  kevert szálas a jobb tulajdonságú. A Munkácsy festővásznak kevertszálas alapanyagúak: 75% pamut és 25% szintetikus. A Rafaelo, stúdió minőségű festővásznak is kevert szálasak. A minőségi, Q-Art előre feszített festővásznak között már találhatunk  a 75% pamut és 25% szintetikus kevertszálas mellett lenvászonból készült feszített festővásznakat is.
  2. A minőségi festővásznaknál mindig megadják a festővászon 1 négyzetméterre jutó tömegét (súlyát) is. Erre különösen nagyobb méretű festővásznak beszerzése esetén érdemes figyelnünk, az olcsó, vékony festővásznak később csalódást okozhatnak. Alapszabály, hogy minél nagyobb képet szeretnénk festeni, annál erősebb festővásznat érdemes hozzá vennünk. Emellett kb. 1 métert meghaladó feszített festővászon esetében már érdemes vastagabb vakkeretet használnunk és keresztléces merevítést is. A Munkácsy festővásznak súlya 280 g/m2, a Q-Art feszített vászon 280-330 g/m2 súlyú. 200-220 g/m2 négyzetmétersúly alatt már nem érdemes festővásznat venni. A feszített festővászon másik (a minőségi vászon mellett) fontos eleme, a megfelelően megmunkált, száraz, csomómentes fenyőből készült ékráma, feszítőkeret. A keret a kisebb méreteknél is legyen minimum 2X3,3cm, a nagyobbaknál 2x4cm, az 1 méter feletti oldalaknál pedig min. 2x5-6cm. A Munkácsy és Q-Art vásznak esetében a feszítőkeretek garantáltan száraz, csomómentes (hossztoldott, ragasztott) fenyőből készülnek.
  3. A natúr festővásznakat a tartósság és a környezeti hatásoknak való ellenállás miatt, valamint a festéshez megfelelő alap előkészítéséhez alapozni szükséges. " A vásznat négyféle módon alapozhatjuk: krétaalapozással, fél krétaalapozással, olajalapozással, gesso (akril-) alapozással." Ezekről az alapozásokról, technikákról és buktatókról bővebben A műterem kincsei című könyvből tájékozódhatnak az érdeklődők. A kézzel készített alapozásoknál használhatunk színes alapozást is. Napjainkban a kereskedelemban kapható alapozott, feszített és méterben kapható festővásznak 80%-a akrilalapozással készül. Ez univerzális alapozás, alkalmas az akrilfestés mellett tempera és olajfestéshez is. Feszített festővásznaink között találhatók fehér, fekete és színtelen (natúr) alapozású festővásznak is.

A Magyar Művészellátó kínálatában széles választékban megtalálhatók a tekercses alapozatlan és alapozott festővásznak, a vászonfeszítéshez szükséges eszközök is. A kézzel feszített vásznak elkészítéséről olvashatnak a fent említett könyvben is.

Emellett a művészellátó boltjainkban rendelhetők egyedi feszítésű és egyedi méretű, anyagú festővásznak, ékrámák (vakkeretek) is.

Előre fesztített festővásznaink többféle minőségben, méretben, színben rendelhetők a webáruházban.

 

 

Az oldal tetejére